You are : บทความ Register | Login 
บทความ

Current Articles | Archives | Search

Tuesday, May 06, 2008
ติดเชื้อเอดส์ต้องเสียชีวิตทุกราย?
By Joeadmin @ 11:24 AM :: 5418 Views :: Article Rating :: วิทยาศาสตร์รอบตัว(จาก สสวท.)
 

      ในยุคที่เชื้อ HIV กับภาวะเอดส์กลายเป็นเรื่องธรรมดาที่ได้เห็นกันทั่วบ้านทั่วเมืองและทั่วโลกอย่างนี้ ก็เกิดความเชื่อที่คลาดเคลื่อนจากความจริงหลายอย่าง จึงทำให้เกิดอคติต่อผู้รับเชื้อ สิ่งหนึ่งที่เชื่อกันอย่างเหนียวแน่นและกระทบต่อความพยายามช่วยเหลือเยียวยาผู้โชคร้ายอย่างหนึ่ง คือความเชื่อว่าคนที่ได้รับเชื้อ HIV และกลายสภาพเป็นเอดส์แล้วจะต้องเสียชีวิตทุกราย

      เรายอมรับความจริงกันว่า ยังไม่มียาตัวใดหรือวัคซีนชนิดใดที่สามารถรักษาคนที่ได้รับเชื้อให้หายขาดจากอาการติดเชื้อได้ ผู้ที่ได้รับเชื้อแล้วเข้าสู่ภาวะเอดส์โอกาสเสียชีวิตจึงถือเป็น ๑๐๐% แต่การตีความโดยรวมและไม่ให้คำอธิบายถือเป็นสิ่งที่ไม่ถูกต้องเพราะทำให้เกิดความเข้าใจผิดได้ง่าย

      สถาบันการศึกษาหลายแห่ง เช่น จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย  มหาวิทยาลัยมหิดล ฯลฯ ได้ทำการศึกษาวิจัยเกี่ยวกับอาการโดยใกล้ชิดและเป็นขั้นตอนของผู้ป่วย และพบในภาพรวมว่า การดำเนินไปของโรคหลังจากที่ได้รับเชื้อจนกระทั่งเสียชีวิตและไม่ได้รับยาใดเลย จำนวน ๕% จะเสียชีวิตภายในระยะเวลา ๗-๑๐ ปี อีกกลุ่มหนึ่งเร็วกว่านั้นคือประมาณ ๓-๕ ปี ในขณะที่อีก ๕% สามารถดำรงชีวิตอยู่ได้ยาวนานกว่านั้นโดยที่ไม่ต้องทำอะไรเลย นอกจากการดูแลสุขภาพตามปกติ คนกลุ่มนี้อยู่มาได้กว่า ๑๕ ปีแล้ว ส่วนผู้ที่ได้รับการรักษาที่เป็นมาตรฐาน เช่น รับประทานยาต้านไวรัสเพื่อลดจำนวนไวรัสในเลือด เป็นต้น ก็สามารถที่จะอยู่ได้ยืนยาวกว่านั้น

      ทั่วโลกกำลังทำสงครามกับเชื้อโรคและโรคร้ายนี้อย่างเต็มที่ เราจึงไม่ควรสิ้นหวังด้วยความเชื่อว่าต้องตายและตายอย่างรวดเร็วเพราะเป็นความเชื่อที่คลาดเคลื่อน ซึ่งจะทำให้ความรู้สึกร่วมระหว่างผู้ที่ได้รับเชื้อและผู้ที่ไม่ได้รับเชื้อลดลงไปได้ แต่สำคัญที่สุดก็คือการระวังไม่ให้ตัวเองเข้าไปอยู่ในกลุ่มเสี่ยงที่จะรับเชื้อนี้ระหว่างที่ยังไม่มีคำตอบสุดท้ายก็แล้วกัน

Comments
comment By coach outlet online @ Saturday, March 02, 2013 2:03 PM
http://www.coachoutletpursesr.net/ www.coachoutletpursesr.net

http://www.coachfactorybagsc.org/ coach factory outlet online

http://www.coachfactorystoresr.net/ coach factory outlet online

http://www.coachoutletstoreonline8u.com/ coach factory online

http://www.ltwco.com/ coach factory outlet

http://www.outletsonlinemall.com/ coach factory outlet online

http://www.bagsoutletfan.org/ coach outlet store online

http://www.teoutlet.com/ coach factory

comment By christian louboutin outlet @ Thursday, March 21, 2013 1:15 PM
Accordingly, christian louboutin outlet devotees may not Louboutin Pumps arrive to get disenchanted Christian Louboutin Slingback throughout certainly not Christian Louboutin Sneaker acquiring their specific basketball Christian Louboutin Ankle Boots jerseys inside Christian Louboutin Sandals.
In addition, christian louboutin shoes the genuine Christian Louboutin Pump affordable Christian Louboutin Booties market segments gives a single Christian Louboutin Sandal any jerseys throughout pretty scaled-down Christian Louboutin Sneakers charge. among the typical wishes for that Christian Louboutin Wedge.
Any extensive cheap christian louboutin shoes market does Cheap Louboutin Shoes not necessarily concentrate on Discount Louboutin Shoes primarily specified squads or possibly Louboutin Peep toe Pumps areas. this can be precisely mainly Christian Louboutin Sneakers because of any massive era Christian Louboutin Pumps Shoes which occurs to get induced away of via increasing desire.
wholesale cheap christian louboutin outlet jerseys Christian Louboutin Pump china variety of devotees formerly Louboutin Booties had been anxious of getting these forms of Christian Louboutin Boots clothing mainly because belonging to the cost component belonging to the item.Further, people Christian Louboutin Sneakers choose to pull collectively your life-style merchandise a great deal Christian Louboutin Slingbacks such as the jerseys when utilizing the player unique.
collectively with red bottom shoes may well be Red Bottom Booties purchase the jerseys Red Bottom Flats by utilizing premium throughout a red bottom pumps selling price cut, then your extensive in MLB jerseys red bottom shoes mens on collection could Red Bottom Wedges possibly most.
christian louboutin outlet ebay.


สงวนลิขสิทธิ์ © 2551 โดย มูลนิธิช่วยนักเรียนที่ขาดแคลนในพระบรมราชินูปถัมภ์ (ม.น.ข.)
cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap air max| cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans|wholesale jewelry china